امپریالیزم جهانی عامل پیدایش ویروسهای کرونا
شیوع بیماری COVID 19 که در اثر یکی از انواع ویرسهای کرونا سیستم تنفسی انسان را مصاب نموده و باعث مرگ و میر بیشتر از صدوپنجاه هزار انسان در سطح جهان گردیده است و میلیونها نفر دیگر به این بیماری مصاب هستند، در سراسر جهان غوغا برپا نموده است. عامل اصلی این بیماری چیست و راه علاج این گونه آفتها چیست؟ هنوز اطلاعاتِ چندانی در دست نیست. این بیماری نه تا حال واکسین دارد و نه تداوی دارد. ولی یک چیز روشن است و آن این که عامل اصلی پیدایش این ویروسها نظام سرمایهداری و امپریالیزم جهانی است.
این ویروسها قبلا هم وجود داشته است ولی صرفاً میتوانسته حیوانات را مصاب نموده و مریض نماید و میتوانسته از یک حیوان به حیوان دیگر انتقال نماید. ولی در اثر تغیرات جنتیکی که در این اواخر در این ویروسها به وجود آمده این توانایی را پیدا نموده است که از حیوان به انسان و از انسان به انسان منتقل گردیده و انسان را نیز مریض نموده و حتی باعث مرگش شود. حال دو احتمال وجود دارد: یکی این که ویروس خودش توانسته این تغییرات را از لحاظ جنتکی در خودش به وجود آورده باشد و این توانایی را پیدا نموده است که از حیوان به انسان و از انسان به انسان انتقال نموده و انسان را مریض نماید. دوم این که توسط منابع معینی در لابراتوارها ساخته شده و این توانایی برایش داده شده است تا به خاطر به دست آوردن سود بیشتر و یا ناتوان ساختن رقیبهای جهانی منابع مذکور مورد استفاده قرار بگیرد تا بعداً بتواند سود سرشاری عاید آن منابع سازد. در هر دو حالت عامل اصلی پیدایش این ویروس و این آفت امپریالیزم جهانی و نظام سرمایهداری است.
تبصرههاای وجود دارد مبنی بر این که این ویروس توسط امریکا در لابراتوارها ساخته شده است تا آن را علیه چین و ایران استعمال نماید؛ تا چین را از لحاط اقتصادی ضربه زده و از رشد اقتصادی اش جلوگیری نماید و ایران را واداربه تسلیم شدن به خواست هایش نماید.
یک بار چین ادعا نمود که این یک جنگ بیولوژیکی از جانب امریکا علیه چین است؛ تا چین را از لحاظ اقتصادی ضربه بزند و اتفاقاً در مراحل اول شیوع این بیماری چین صدها میلیارد دالر در مدت چند روز خسارهمند شد.
ایران بارها ادعا نموده است که این ویروسها توسط امریکا ساخته شده است تا ایران را وادار به تسلیم شدن نماید. خامنهیی کمک پیشکش شده توسط امریکا را رد نمود و گفت چون این ویروس توسط امریکا ساخته شده است و از کجا معلوم که هدفش از کمک نمودن، تحقیقات در بارۀ موثریت این ویروس نباشد.
گرچه بیماری کوید 19 برای بار اول در اوهان چین شیوع پیدا کرد و از طریق چین به ایران و بعداً هم از ایران و هم از چین به سایر نقاط جهان سرایت نموده و سراسر جهان را فرا گرفت و تلفات و خسارات بیشتر از چین در سایر نقاط جهان وارد نمود. تلفات انسانی در امریکا به بیش از بیستهزار نفر و تعداد مبتلایان به آن بیشتر از پنجصد هزار نفر رسیده است.
بار دیگر چین ادعا نمود که این ویروس از ایران به چین سرایت نموده است. گفته میشود که این بیماری قبل از این که در چین شیوع پیدا نماید در ایران شیوع یافته و تعدادی از آخوندهای بلندپایۀ ایران را از بین برده است، ولی نظام سفاک آخوندی ایران این موضوع را به خاطر انتخابات و جشن 22 بهمن پنهان نموده و فاش نکرده است. بعدها که تعداد تلفات بالا رفت و پنهان نمودن آن دیگر امکان نداشت، آخوندهای ایران اقرار نمودند که این بیماری در ایران نیز شیوع پیدا کرده است.
این که این ویروس در لابراتوارها ساخته شده است بعید از امکان نیست. چند سال است که تعداد زیادی از افراد به دنبال پیدا کردن نوع خاصی از مارمولک و خفاش بودند و گفته میشد که در لانۀ خفاشها نوعی از ماده وجود دارد که به قیمت بسیار گزاف فروخته میشود و حال این افراد دنبال پشک سیاه میگردند. بعدها دانشمندان نظر دادند که این ویروس از خفاشها به انسان سرایت نموده است. این که مارمولک و پشک سیاه به چه دردی میخورد؟ به فروشندگانش هم معلوم نیست.
تبصرههای دیگری نیز هست که ویروسهای کرونا و انتی دوت آن یک جا توسط چینیها ساخته شده است تا بتوانند سرمایه گزاران خارجی زیادی را که در اوهان سرمایه گزاری نموده اند توسط این ویروس وادار به فرار نمایند و بعد از آن سهام آنها را به قیمت بسیار نازل خریداری نمایند. چنانچه تمامی سرمایه گزارن خارجی در اوهان چین از چین فرار نموده و سهام شان را به قیمتهای بسیار
ناچیز به چینیها فروختند و چینیها بعد از مهار نمودن بیماری کوید 19 این سهام و شرکتهای مربوطه را فعال نمودند.
سوال این جا است که این ویروس برای بار اول در اوهان چین شیوع یافت و بعداً در سراسر جهان پخش شد ولی در چین به جز از این ایالت به هیچ جای دیگر چین سرایت نکرد و یا خیلی کم سرایت نمود و جلو شیوع آن گرفته شد. بعد از سرایت نمودن این ویروس در سراسر جهان چینیها توانستند این بیماری را مهار نمایند. مثل این که چینیها از قبل آمادگی داشته اند. به مجرد شیوع بیماری چینیها تمام وسایل برای ساخت یک شفاخانۀ هزار بستر را آماده داشتند و ساخت آن را در مدت ده روز به اکمال رساندند و وسایل آزمایشهای لابراتواری را مثل این که از قبل آماده داشتند مورد استفاده قرار دادند. آنها بدون کمک گرفتن از هیچ کشوری مؤفقانه توانستند بیماری را مهار نمایند. این طور معلوم میشود که چینیها همه چیز را از قبل پلان نموده باشند. بدون هیچ گونه تجربۀ قبلی سراسر چین به حالت نورمال برمیگردد و کمپنیهای خریداریشده از خارجیان دوباره به فعالیت آغاز مینماید.
در این اواخر مالک کمپنی علیبابا که یک میلیاردر چینی است از لحاظ سرمایه در سطح آسیا در ردۀ اول قرار گرفته است. ولی در دیگر نقاط جهان و حتی امریکا و کشورهای پیشرفتۀ دیگر مثل ایتالیا، هسپانیه، کانادا و سایر کشورهای جهان با داشتن تجربۀ چینیها تا حال نتواسته اند کدام موفقیتی به دست آورند. شیوع این بیماری نه تنها در کشورهایی که قبلاً شیوع یافته بود بلکه در اقصا نقاط دیگر جها ن گسترش پیدا نموده و مثل سیل پیش میرود و روزانه هزاران نفر را میبلعد.
حال اگر این نظریهپردازیها درست باشد دیده میشود که نظام سرمایهداری و سرمایهداران برای ضربه زدن به رقیبان و به دست آوردن سود بیشتر چه جنایاتی را که مرتکب نمیشوند؟ میلیونها نفر باید تلف شوند تا اینها به اهداف پلید شان برسند.
تکنالوژی معلوماتی سهولتهای زیادی را ایجاد نموده است و هر روز ورژنهای جدید و مدرنتر آن برای سهولت و سرعت کار بیشتر به بازار عرضه میشود. ولی خون مصرف کنندهها را میمکند و به خاطر به دستآوردن پول بیشتر ویروسها و انتیویروسها توسط کمپنیهای واحدی ساخته میشود. ویروسها را از طریق انترنیت پخش مینمایند تا انتی ویروسهای از قبل ساختۀ شان به قیمت دلخواه شان به فروش برسد. حال آن که همه این موضوع را میدانند ولی راه دیگری ندارند و مجبورند انتی ویروسها را خریداری نمایند.
حال اگر این نظریهپردازیها صرفاً اتهامزنی بالای یکدیگر باشد و کسانی قصداً آن را در لابراتوارها نساخته باشند، باز هم دیده میشود که ویروسها خودبهخود از لحاظ جنتکی تغییر نمینماید، بلکه عوامل و شرایط به وجود آمده در تولیدی که نه به خاطر ضرورت بلکه به خاطر سود این زمینه را فراهم کرده است که این ویروسها این توانایی را پیدا نمایند که میزبان جدیدی برایش پیدا نمایند و از حیوان به انسان و از انسان به انسان انتقال نموده و انسانها را بتوانند مریض نمایند. تمام موجودات در اثر شرایط به وجود آمده در اطراف و محیطش تغییر مینماید. به اساس نظریۀ داروین انسان میمون نما در اثر تغیرات محیط و شرایط زنگی به تدریج تکامل نموده و به انسان امروزی مبدل شده است.
حتی سنگها و کوهها نیز در اثر گذشت زمان و تغییرات محیطی تغییر مینماید. گرچه این بدین مفهوم نیست که ما بگوییم تأثیرات بیرونی عامل اصلی تغییرات در پدیدهها میشوند، بلکه عامل اصلی تغییرات در پدیدهها تضادهای درونی پدیدهها است ولی شرایط بیرونی تأثیر ثانوی دارد. آلودگی بیش از حد محیط زیست، تراکم بیش از حد نفوس در شهرها و طرز و شیوۀ زندگی عوامل مساعدکننده و یا نامساعد برای موجودات در محیط و ماحول میگردد و امکان پدیدآمدن پدیدههای نو و انقراض پدیدههای کهنه به وجود میآید. نظام سرمایهداری و تولید صرفاً به خاطر به دست آوردن سود سبب شده است که انسانها حتی شرایط زیستن برای خودش را نامساعد کرده و زمینهساز از بینرفتن خودش شود. تولید گازات گلخانهیی و پدید آمدن یک شگاف در لایۀ اوزون در اتوموسفیر زمین باعث گردیده است که حرارت روی زمین سال به سال بالا برود. این وضعیت امکان دارد سبب تغییراتی در روی کرۀ زمین شود که دیگر امکان زندگی کردن برای انسان نامساعد گردیده و همۀ انسانها از بین بروند.
گفته میشود در این چند مدت کوتاهی که کارخانههای زیادی تعطیل شده و گشتوگذار وسایط نقلیه محدود شده است لایۀ اوزون در حال ترمیم شدن قرار گرفته، مقدار بارندگیها بالا رفته و درجۀ حرارت جو زمین تا حدودی پایین آمده است، یخهای قطب شمال افزایش یافته و فضای آلودۀ اکثر شهرهای پرنفوس دنیا در حال پاک شدن است.
پیشبینیهاای وجود داشته که امکان پدید آمدن ویروسهاای را که از لحاظ جنتکی تغییر نموده و انسانها را مصاب نموده و تعـداد
زیادی را از بین ببرد مطرح کرده است. مثلاً در یک فیلم که در سالهای 2011 و 2012 ساخته شده است نشان داده میشود که در سالهای 2019 و 2020 در اوهان چین مرض ویروسی که سیستم تنفسی انسانها را مختل نموده و در مدت زمان بسیار کم هزاران نفر در اثر این بیماری از بین رفته و از چین به سایر نقاط جهان سرایت مینماید، سراسر جهان را فرا میگیرد و 4 میلیون نفر را به کام مرگ فرو میبرد. در یک فیلم کارتونی ساخته شده در سالهای 2012 به طور طنز آمیز نشان داده میشود که گویا امریکا آن قدر حقیر میشود که در سالهای 2019 و 2020 انسان احمقی مثل ترامپ رئیس جمهور امریکا میشود و در اثر بیماری ویروسیای که سراسر جهان را فرا گرفته است میمیرد.
بدین ترتیب این آگاهی وجود داشته که چنین فاجعهای پیش آمدنی است و امکان جلوگیری از آن وجود دارد، ولی در نظام سرمایهداری سرمایهداران در فکر به دست آوردن سود بیشتر هستند و حتی در شرایط به وجود آمده از شیوع این بیماری نیز در فکر به دست آوردن سودهای بیشتر هستند. بناءً یگانه راه حل اساسی نجات انسانها از این گونه آفتها و سایر آفتهای به وجود آمده از اثر نظام غیرانسانی سرمایهداری، نابودی این نظام و جانشین شدن آن با یک نطام عادلانه که در آن انسان منافع خود را در منافع جمع جستوجو نموده و تولید به خاطر سود نه بلکه برای رفع ضرورت باشد، میباشد.
این تغییر خودبهخودی به وجود نمی آید. طبقۀ کارگر در اتحاد با سایر طبقات زحمتکش تحت رهبری حزب پیش آهنگ طبقۀ کارگر باید به شکل قهر آمیز این نطام را از بیخ و بن برانداخته و نظامی را جاگزین آن نماید که هر فرد جامعه منافع خود را در منافع جامعه جستوجو نماید و تولید نه به اساس سود بلکه برای رفع ضرورتهای فردی و اجتماعی باشد. تا زمانی که نظام عادلانۀ اجتماعی برقرار نشود آفتهای متعددی را شاهد خواهیم بود. آفت امراض، آفت جنگ، آفت خشک سالی و ....
ولی آفت مرض کوید نزده هم آفت بزرگی است که عمدتاً از طبقات پایینی جامعه قربانی میگیرد. مدت یک ماه است که در سراسر کشور قیودات وضع گردیده است. 60 فیصد نفوس کشور در وضعیتی هستند که روز کار مینمایند تا قوت ولایموت خود و خانوادهاش را به اندازهای پیدا نمایند که بخورند تا زنده بماند که فردا دوباره کار کنند. نرخ مواد اولیه روز به روز بالا میرود، برای اکثریت افراد جامعه حتی زنده ماندن هم مشکل گردیده است.
اگر این وضعیت ماهها دوام کند، تا جایی که دیده میشود وضعیت از بد هم بدتر خواهد شد. یقینا این وضعیت ماه ها دوام مینماید. در چنین صورتی وضعیت اکثریت مردمی که وضعیت اقتصادی شان طوری است که بدون کار کردن مخارج بخورونمیرفردای شان را هم ندارند چه خواهد شد؟ سران رژیم دستنشانده جیبهای کلان کلان برای شان دوخته اند و فقط در فکر پرکردن جیبهای کلان شان هستند. آنها هیاهو برپا کرده و وضعیت را از آنچه هست وخیمتر نشان میدهند تا از هر منبعی که شده کمک دریافت نموده، از گاو غدود به مردم داده و فیصدِی بسیار بالای این کمکها را همه به جیبهای شان بیندازند.
آنانی که در انتخابات تقلبی و اعلان نتیجۀ تقلبی از دایرۀ قدرت بیرون مانده اند حکومت موازی اعلان نموده اند تا به این ترتیب بتوانند رئیس جمهور تقلبی را تحت فشار قرار داده و امتیازات بیشتر به دست آورند. آنان از این که در این وقت شکار از دایرۀ قدرت بیرون مانده اند حسرت میخورند. از این که چه بر سر مردمان کشور خواهد آمد برای شان مهم نیست. این دو نفر دزد بر سر تقسیم جنگ دارند در حالی که دزد سوم هم در کمین است و در این روزها برای کسب امتیازات بیشتر جنگهایش را تشدید نموده است.
در همین روزها رژیم دستنشانده در شهر کابل ظاهراً یک مقدار مواد غذایی برای مردم کمک نموده است. وحید عمر مشاور اشرف غنی رئیس جمهور رژیم دستنشانده در یکی از مصاحبههایش در مورد این کمک ها گفت:
«این که ما برای مردم چهارونیم کیلو گندم کمک کردیم یک پروسۀ امتحانی بود. برای رساندن این کمک به یک میکانیزم ضرورت است.»
این که این میکانیزم چیست و چه وقت ایجاد میشود معلوم نیست. تا آن وقت نصف مردم از گرسنگی از بین خواهند رفت. برای اینها از این که مردم در چه وضعیتی هستند مهم نیست. برای اینها مهم این است که چه مکانیزمی ایجاد کنند تا مقدار بیشتر این "کمکهایبهنام" در جیبهای خودشان بریزد.
برای طبقات بالای جامعه آفت هم نعمت بزرگی است. زمانی عبدالعلی مزاری در جریان جنگ ارتجاعی داخلی به احمد شاه مسعود پیام داده بود که:
«دعا کن این جنگ منحوس تمام شود.»
احمد شاه مسعود برایش پیام داده بود و گفته بود:
«آقای مزاری برای من و تو جنگ منحوس نیست بلکه یک نعمت است من وتو از همین جنگ یافته ایم.»
در آفتهای طبیعی و اجتماعی آنانی که بیشترین خسارات را میبینند مردم غریب است. در نظامی که بر مبنای مالکیت خصوصی و مناسبت طبقاتی استوار باشد طبقات بالایی جامعه در هر حالت سود شان را میبرند و جیبهای شان هرچه بیشتر پر میشود. در آفت به وجود آمده از ویروس کرونا پولدارها میتوانند ماهها حتی سالها خود شان را قرنطین کنند و اگر مریض هم شوند امکانات وسیع در اختیار دارند تا خود را تداوی کنند. گرچه بیماری به وجود آمده از ویروس کرونا تداوی ندارد ولی برای پولدارها تلفات کمتری در پی دارد چون رژیم غذایی آنها خوبتر است و مقاومت بدنی شان بالا است و علاوه بر آن از امکانات بیشتر برای مراقبتهای جدی بهرهمند هستند. مردم غریب از اثر فقر غذایی از مقاومت بدنی کمتری برخورداربوده و دچار مشکلات بیشتر میشوند و در صورت مواجه شدن با مشکلات جدی توانایی و امکانات مراقبتهای جدی برای شان میسر نیست. به همین دلیل این بیماری از مردم غریب قربانی بیشتری میگیرد.
در ایتالیا یک پیره مرد 83 ساله که به بیماری کوید 19 مبتلا شده بود شفایاب گردیده است. بعد از این که شفایاب شده و از شفاخانه مرخص گردیده است، شفاخانه مربوطه از نزدش 5000 یورو از بابت قیمت آکسیجن خواسته است. پیره مرد به گریه افتاده است. مؤظفین شفاخانه فکر نموده اند که شاید پیره مرد پول ندارد. از او سؤال نموده اند آیا پول ندارید که گریه مینمایید؟ پیره مرد گفته نه خیر! من به این میگریم که خداوند (طبیعت) چهقدر مهربان است که 83 سال اکسیجن مجانی برایم داد و حتی یک بار یاد نکرد. حالا شما از بابت مصرف چند روز آکسیجن تان 5000 یورو میخواهید. آگر اکسیجن به قیمتی که شما میفروشید میبود من چهقدر پول از بابت مصرف آن باید میپرداختم؟
حال که این آفت آمده است برای این که بیشتر متضرر نشویم و از این آفت نسبتاً در امان باشیم نکات چندی را که در اثر تحقیقات به دست آمده است یادآوری مینماییم، تا اندکی محفوظتر بمانیم.
ــ ویـروس کـرونـا چـیـسـت؟
ویروسهای کرونا خانوادۀ بزرگی از ویروسهاای اند که بسیاری از آنها میتوانند در حیوانات باعث بیماری شوند. ولی برخی از این ویروسها در اثر تغییرات جنتیکیای که نموده اند و یا در لابراتوارها تغییر داده شده اند، در انسانها باعث بیماری شده و از انسان به انسان منتقل میشوند. در این مورد به خصوص میتوان از ویروس جدید کرونا که به اسم SARS-CoV شناخته میشود نام برد که موجب مرض COVID-19 میشود.
بیماریهای ناشی از ویروسهای کرونا معمولاً در افراد موجب بیماری خفیف و متوسط و شدید میشود.
بیماری ناشی از این ویروسها در 80 فیصد موارد موجب بیماری خفیف مانند ریزش، زکام و سرماخوردگی معمولی میشود که به شکل خود به خودی بهبود یافته نیاز به کدام مراقبت جدی ندارد. خود این افراد به کدام خطر جدی مواجه نیستند و در مدت 8 الی 14 روز بدون کدام عارضه بهبود پیدا میکنند. ولی میتوانند ویروس را به افراد دیگری که با آنها در تماس هستند انتقال داده و باعث مرض شوند. به همین دلیل این مریضان باید در خانه قرنطین شوند تا از نشر مرض به افراد سالم جلوگیری شود. گرچه گفته میشود که سرایت مرض از افرادی که دچار مریضی خفیف هستند به افراد دیگر نیز موجب بیماری خفیف میشود، ولی منابع معتبر هنوز این موضوع را تائید نکرده اند.
مریضان در حد متوسط که 15 فیصد مجموع مبتلابان را تشکیل میدهند، مانند ویروسهای سارس یا مرس، موجب عفونت جدی ریوی مانند ذاتالریه میشوند که اگر مراقبت نشوند بعضی شان میتوانند به وضعیت وخیم سیر نمایند. مریضانی که دچار بیماری شدید میشوند 5 فیصد مجموع مبتلایان را تشکیل میدهند که نصف آنها ممکن است دچار مرگ شوند.
میزان مرگ ومیر و شدت مرض نظر به سنوسال و داشتن بعضی امراض دیگر و وضعیت جسمی مبتلایان فرق میکند. افراد مسن، خصوصاً آنهایی که سن شان بالا تر از 80 سال است دچار مریضی شدید شده و میزان مرگ در این گونه افراد که اکثر آنها بعضی امراض دیگر از قبل نیز داشته اند 13 الی 14 فیصد گزارش شده است. مبتلا شدن افرادی که دچار امراض مزمن مانند شکر خون، بیماریهای قلبی و نفستنگی هستند، افرادی که دخانیات مصرف میکنند و زنان حامله به این مرض برای شان خطرناک است.
در اطفال کمتر از نه ساله تا حال کدام مرگی گزارش نشده است. مرگ در بین سنین 10 الی 40 ساله 0.2 فیصد و بین سنین 40 تا 60 ساله 2 فیصد و در سنین بین 60 الی 80 ساله 3 الی 4 فیصد گزارش گردیده است.
ــ اعـراض و عـلایـم مـرض:
اعراض و علایم گزارش شده گسترهای از اعراض و علایم خفیف تا افرادی که به شدت مریض شده اند و نیاز به بستر شدن در شفاخانه داشته اند و تا کسانی که فوت نموده اند را شامل میشود که در برگیرندۀ تب شدید، درد بدن، گلو دردی، عطسه، ریزش، سرفۀ خشک و نفستنگی است.
اعراض و علایم نزد فرد آلوده به ویروس از روزی که ویروس داخل بدنش میشود فوراً ظاهر نمیشود بلکه بعد از سپری چند روز ظاهر میشود که از 8 الی 14 روز را در بر میگیرد. در بعضی افراد بعد از هشت روز ظاهر میشود، ولی در بعضی از افراد امکان دارد بیشتر از هشت روز و حتی 14 روز بعد ظاهر شود. به همین دلیل افرادی که از مناطق اپیدیمک یا وبایی (وبا به امراض کشنده گفته میشود که در یک منطقه و یا جامعه تعداد زیادی از افراد آن در مدت زمان بسیار کم مبتلا به آن مرض شوند.) به مناطق دیگر منتقل میشوند باید تا 14 روز قرنطین شوند. در صورتی که به ویروس آلوده باشند بعد از 8 الی 14 روز علایم نزد شان ظاهر میشود.
ــ چهگونگی انتقال ویروسهاای که باعث مرض میشوند:
انتشار این ویروسها مانند سایر امراض سیستم تنفسی همچون انفلونزا معمولاً از طریق فرد مبتلاای که دارای علایم مرض هست به طروق زیر منتقل میشود:
الف - قطرات حاصله از سرفه و عطسه زدن: افراد مبتلا به این مرض در هنگام عطسه زدن و سرفه کردن همراه با قطرات افرازات بینی و قطرات لعاب دهن و گلو این ویروسها را تا فاصلۀ یک متری پرتاب مینمایند. در صورتی که افراد سالم کمتر از یک متر با مریض فاصله داشته باشند، مثلاً در نقاط مزدحم، محافل و عروسیها از طریق تنفس نمودن هوا ویروسهای عامل مرض را داخل سیستم تنفسی شان مینمایند. این ویروس چون سنگین است نمیتواند بیشتر از یک متر مسافت را در هوا طی نماید و به زمین سقوط مینماید. به همین دلیل یکی از توصیهها به خاطر جلوگیری از مبتلا شدن به مرض، مراعات نمودن فاصلۀ بیشتر از یک متر با افراد مریض است.
ب - تماس فردی نزدیک مانند مراقبت از مریض: کسانی که از مریضان مراقبت مینمایند حتماً با مریض تماس میداشته باشند. کسانی که از مریضان مراقبت مینمایند فوقالعاده در خطر ابتلای مرض هستند. داکتران و کارمندان صحی که از مبتلایان به این مرض مراقبت مینمایند، فوقالعاده در خطر ابتلا به مرض میباشند. مثلاً 41 نفر از داکتران و کارمندان صحی در شفاخانۀ حوزه وی هرات و بیست تن از کارمندان یک شفاخانۀ شخصی به اسم شفاخانۀ امیری در کابل مبتلا به مرض شده اند و حتی یک داکتر متخصص شفاخانۀ امیری فوت نموده است. ولی این به این معنی نیست که از مریضان مراقبت صورت نگیرد. ولی کسانی که از مریضان مراقبت مینمایند باید آموزش دیده باشند، وسایل ایمنی داشته باشند و بعد از تماس بدنی با مریض دستان شان را به دهن، چشم و بینی شان نزنند؛ چون بیشترین راه انتقال ویروس بینی است و از طریق چشم و دهن نیز ویروس داخل سیستم تنفسی مراقبتکننده میشود.
ناگفته نباید گذاشت که ویروس از طریق تماس دست و بدن و جلد انتقال نمینماید، ولی از این که در هنگام عطسه زدن و سرفه کردن ویروسهای زیادی بالای لباس و بدن مریض پخش میشود و مریض هر لحضه بینی، دهن و چشم خود را دست میزند و دستان مریض آلوده است، این ویروس به دست مراقبتکننده انتقال مینماید و مراقبتکننده ناخودآگاه بینی، چشم و دهن خود را دست میزند، ویروس به سیستم تنفسی او راه پیدا میکند. هر انسان در حالتهای عادی روزانه حد اقل 2000 الی 3000 مرتبه بینی، دهن و چشم خویش را دست میزند. در تدابیر وقایوی به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت.
ج - لمس آشیا و سطوح آلوده به ویروس و سپس لمس بینی، چشم و دهان پیش از شستن دستها با آب و صابون.
ــ تـشـخـیـص مـرض:
بعد از ظاهر شدن علایم در فرد گفته میتوانیم که فرد مشکوک مبتلا به مرض کوید 19 است، ولی تشخیص قطعی بعد از نمونهگیری از بینی و گلو و معاینات لابراتواری صورت میگیرد. قبل از ظاهر شدن علایم دادن آزمایش هیچ کمکی نمیکند. به همین دلیل گفته میشود که این مرض تا زمانی که علایمش ظاهر نشود، از فرد آلوده به افراد سالم انتقال نمینماید و یا حداقل امکان انتقال آن بسیار اندک است.
ــ تـداوی مـرض:
تداوی مشخصی برای مرض بیماری ناشی از نوول کرونا ویروس وجود ندارد. این مرض نه تداوی دارد و نه واکسین. با این حال بسیاری از علایم قابل تداوی هستند. تداوی به شرایط مریض بستگی دارد. بیشتر افراد که علایم خفیف دارند با استراحت بهبود پیدا میکنند. در صورت داشتن علایم خفیف نیازی به مراجعه به داکتر نمیباشد. ولی به هر حال در وضعیتی که این مرض همهگیر شده است باید تمامی کسانی که دارای علایم هستند باید به عنوان مریض کوید 19 در نظر گرفته شوند. اگر نفستنگی فرد مبتلا در حال بدتر شدن است، باید به مراکزی که به خاطر مراقبت از این نوع مریضان در نظر گرفته شده اند مراجعه کنند. مریضان خاصی مانند سالمندان، کسانی که سیستم معافیتی شان آسیبپذیر است یا مشکلات صحی دارند باید زودتر به مراکز تداوی مراجعه نمایند. در 80 فیصد مواردی که گفتیم مریضان علایم خفیف دارند ممکن نیازی نباشد به مراکز تداوی مراجعه شود. در صورت داشتن تب از تابلیتهای پاراسیتامول برای کاهش تب استفاده گردد. روز چند بار بخارات آب گرم استنشاق شود. نوشیدن زیاد مایعات خصوصا آب گرم را نباید فراموش کرد. خوردن سبزیجات و میوههایی که دارای ویتامین سی هستند در بهبودی مرض کمک مینماید. الی 24 ساعت بعد از قطع شدن تب، مریض باید در قرنطین باشد. 24 ساعت بعد از قطع شدن تب مریض قبلی یک فرد کاملاً سالم است وعامل انتقال ویروس نمیباشد.
ــ عـاقـبـت مـرض:
آن عده مریضانی که تعداد شان بیشتر از 80 فیصد مجموع مبتلایان را تشکیل میدهد و مریضانی که علایم متوسط دارند صد فیصد بهبودی حاصل نموده و هیچ گونه عارضۀ بعدی نمیداشته باشند. مریضانی که داری علایم شدید هستند و فیصدی کمِ شان منجر به مرگ میشود، ولی تعداد بیشتر شان که بهبودی کامل حاصل نموده اند، کدام عارضهای که بعداً برای مریض ایجاد مشکل نماید نمیداشته باشند، ولی فیصدی اندک شان در صورتی که از مرگ نجات پیدا کنند بعد از شفایاب شدن در اثر داغ های باقیمانده در ششها دچار مشکلات دایمی میشوند. اکثر مبتلایان به امراض ویروسی بعد از شفایاب شدن معافیت حاصل مینمایند. ولی هنوز تثبیت نشده است که مبتلایان به مرض کوید 19 بعد از شفایاب شدن معافیت حاصل مینمایند یا نه؟
ــ وقـایـه و تـدابـیـر احـتـیـاطـی: